Activiteiten op jaarbasis

De belangrijkste activiteit bestaat uit de Auschwitz-reizen.
Ze worden onder de button Onze reizen nader beschreven.
Op déze pagina vindt u hieronder een overzicht van de activiteiten die wij door het jaar heen samen met de jongeren uitvoerden.

 

 

 


Activiteiten 2017
De Stichting is in juli 2017 opgericht, nadat zekerheid is verkregen over de financiering van de voorgenomen studiereis naar Auschwitz-Birkenau met een 15-tal leerlingen van het Connect College in Echt. De eerste reis vond plaats in oktober 2017. Daarover kunt u elders op deze website een impressie lezen en zien.
 

Activiteiten 2018
Het Stichtingsbestuur heeft zich in 2018 voornamelijk bezig gehouden met een aantal activiteiten die rechtstreeks zijn voortgekomen uit de reis van 2017. Alle op aangeven of verzoek van de jongeren die destijds meereisden:
- deelname aan de 4 mei-herdenking in de gemeente Echt;
- een door de jongeren zelf georganiseerde herdenking op 2 augustus van de dag waarop Edith Stein werd opgepakt en gedeporteerd;
- voorbereiding van en aanwezigheid bij een overleg van de jongeren met de directie van het Connect College, waarin zij een lans gebroken hebben om deze reis ook voor toekomstige leerlingen te bljven faciliteren in samenwerking met JOES-Echt.
Daarnaast hebben de DB-leden diverse contacten gelegd om te bezien op welke wijze een gezonde financiele basis voor de Stichting kan worden gerealiseerd.
 

Activiteiten 2019
De positieve reactie door de directie van het Connect College op het voorstel om de reis naar Auschwitz ook in de toekomst te blijven faciliteren, betekent ook dat extra werk geleverd is om de financiering ervan rond te krijgen. Een belangrijk uitgangspunt voor de Stichting is, dat de prijs die jongeren voor deze reis zelf moeten betalen, voor geen enkele leerling (of ouder) een drempel mag zijn. Anderzijds is een eigen bijdrage wel noodzakelijk om ook aan potentiele sponsoren te laten zien, dat het de leerlingen en hun ouders ook financieel wat waard is.

De DB-leden zijn in april van dit jaar in de gelegenheid gesteld om tijdens een werkbezoek aan de Karmel tijdens de aansluitende lunch uitgebreid van gedachten te wisselen met Zijne Eminentie Kardinaal Woelki uit Keulen. Zijn belangstelling voor onze aanpak en resultaten is hartverwarmend en geeft een extra stimulans. De Kardinaal heeft zijn waardering voor de activiteiten van de Stichting ook onderstreept met een belangrijk financiele bijdrage aan de Auschwitz-reis 2019.

De Auschwitz-reis 2019 stond deels ook in het teken van 75 jaar bevrijding van ons land. De leerlingen hebben naast de opdracht om (elk op zijn/haar eigen wijze) een bijdrage te leveren aan de afsluitende presentatie ook de vraag voorgelegd gekregen: "Wat betekent 75 jaar vrijheid voor jou, nu je met eigen ogen aanschouwd hebt wat er in Auschwitz gebeurd is?" De eindpresentatie werd zeer goed bezocht en leverde een indrukwekkend inzicht in de ervaringen van deze jongeren.

 

Activiteiten in 2020
Als uitvloeisel van de eindpresntatie van de reis in 2019 heeft een delegatie van de groep een presentatie gegeven tijdens de officiële herdenking van 75 jaar bevrijding van Auschwitz. De bijeenkomst vond plaats in het Gouvernement van de provincie Limburg te Maastricht. Onder de aanwezigen waren vive-president van de Europese Commissie Frans Timmermans, Gouverneur Theo Bovens, Voorzitter van de Limburgse Joodse gemeenschap Benoit Wesly, de bisschp van Roermond Mgr. Harrie Smeets, Opperrabijn Jacobs en dagvoorzitter Herman Kaiser (voorzitter van het Burgercomité 75 Jaar Bevrijding in Limburg.

Ook in 2020 heeft een stevige delegatie van de jongeren uit eigener beweging deelgenomen aan de 4-mei herdenking in Echt-Susteren. Ook dit jaar werd een mooie, bijzondere krans gelegd.

De jongeren hebben het initiatief genomen om twee stenen in het Amsterdamse Namenmonument te adopteren en wel voor Edith en Rosa Stein. De stichting heeft vervolgens besloten om ook voor de zeven andere slachtoffers uit g=de gemeente Echt-Susteren een steen te adopteren. De certificaten daarvan krijgen een plaats op school in Echt.

 

Activiteiten in 2021
De voorgenomen reis met opnieuw vijftien jongeren van het Connect College moest omwille van Covid uiteindelijk afgeblazen worden. Pogingen om enkele maanden later (begin 2022) alsnog af te reizen bleken onhaalbaar en ook te onzeker qua organisatie.
De activiteiten van de Stichting JOES-Echt in het algemeen zijn in juli 2021 door het bestuur van de Stichting Wilhelmina Sangers Cultuurprijs beloond met een waarderingsbijdrage ter grootte van maar liefst €2500,- Deze ondersteuning wordt door ons bestuur als een extra aanjager gezien om zodra mogelijk opnieuw een reis te organiseren.


Activiteiten in 2022









Ook dit jaar werd door een grote delegatie van onze Ambassadeurs acte de présence gegeven tijdens de 4-meiherdenking bij het gemeentehuis van Echt-Susteren. Er werd op initiatief van de jongeren weer een krans gelegd, waarna elke jongere bovendien zelf een witte roos bij het monument legde. Het is inmiddels een goed gebruk dat JOES-Echt vertegenwoordigd is bij deze belangrijke herdenking. De voorafgaande bijeenkomst in de hal van het gemeentehuis is al indrukwekkend doordat de namen opgenoemd worden van alle slachtoffers uit de gemeente die het leven verloren in de Tweede Wereldoorlog. Een van de lezers is Vibeke Gootzen, deelnemer aan de reis van 2017.

Op uitnodiging van het Centrum voor Dialoog en Gebed namen we in augustus deel aan de herdenking van de 80e sterfdag van Edith Stein. Inclusief een driedaagse internationale conferentie met Edith Stein-gerelateerde gezelschappen. Onder de button Actueel kunt u een reisverslag ervan lezen.

De eerder uitgestelde reis van 2021 kon dit jaar wél doorgang vinden. Via L1, de regionale Limburgse Omroep, deden leerlingen hun verhaal en kwam de derde reis in het nieuws. De groep van vijftien leerlingen reisde begin november naar Auschwitz en was een week lang op verschillende manieren bezig met Edith Stein, Auschwitz, de Holocaust maar deze keer ook nadrukkelijk met Sinti en Roma in de oorlog. Op de afsluitende vrijdag van die week gingen zij in gesprek met Anjes Wolfs, die het Auschwitz-verhaal van haar Sinti-moeder in een boek vastlegde onder de alles zeggende titel: 'Daar praat ik niet over'. Zij dus wel, en zij kreeg de groep ook aan 't praten.
Er volgden diverse presentaties op basisscholen en begin 2023 (we maken alvast een overstapje naar dat jaar) deden verschillende jongeren op radio en TV hun verhaal. De eindpresentatie voor (groot)ouders, vrienden, bekenden en sponsoren was een groot succes.